Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blondýnky to za premiéra nevyřeší

Včerejší čtené televizní vystoupení ministra Víta Bárty bylo jistě zajímavou psychologickou sondou do přátelství pánů Škárky a Bárty, existující vážná podezření však nerozptýlilo. Koneckonců, pohřební obličeje přítomných členů vedení VV hovořily samy za sebe. Titulární předseda strany VV Radek John na této tiskové konferenci, kterou jistě s napětím sledovali všichni zbylí voliči VV, neřekl ani slovo.

Příběh s půjčkou (není to nic nového, je obecně známo, že většina přistižených úplatkářů na policii vypovídá, že šlo jen o půjčku) má vážné trhliny. Tak především je podivné, že ministr Bárta o půjčce začal mluvit teprve po té, kdy se včera večer dozvěděl, jaké přesné důkazy poslanec VV předložil státnímu zastupitelství. Vše by bylo také jasnější, kdyby pan ministr Bárta předložil veřejnosti smlouvu či alespoň stvrzenku na to, že poslanci Škárkovi tolik peněz půjčil. Žádným takovým dokumentem ale na včerejší tiskové konferenci nezamával. Čili nejspíše nešlo o půjčku, ale o dar. Tím jsme ale zpět u verze příběhu, kterou zarputile šíří Bártův bývalý přítel Škárka.

Trváme na tom, aby ministr Bárta v zájmu elementární politické kultury sám odešel z vlády, nebo pokud tak neučiní, byl neprodleně odvolán na návrh předsedy vlády Nečase. Jiné řešení, které by odpovídalo principům fungování vlády ve vyspělých demokratických státech, neexistuje.

Veřejnost je už teď silně zklamána fungováním této vlády, případné setrvání ministra Bárty bude rozbuškou další občanské nespokojenosti a frustrace. Pokud Bárta nebude v příštích dnech odvolán, rozhodne ČSSD na jednání předsednictva 15. dubna o tom, zda vyvolá hlasování o nedůvěře vládě.

Zdroj blízký premiérovi deníku Právo ve středu podle Novinek řekl: „Vítka si musejí blondýny zaříznout samy.“

Jenže v případě VV se nic takového nestane a ani stát nemůže. VV totiž nejsou demokratickou politickou stranou, kde by fungovaly vnitřní pojistky a zpětná vazba mezi vedením strany a členskou základnou. Navíc jsou vrcholní představitelé VV propojeni podnikatelskými vazbami z dob působení v ABL a vázáni nepřehlednými smluvními pokutami, jež zřejmě omezují možnost nějakého svobodného vystupování například poslanců této strany.

To, že VV nejsou standardní demokratickou parlamentní stranou, je dáno už způsobem, jakým VV vznikly a byly posléze privatizovány lidmi ze společnosti ABL.

Je více než pravděpodobné, že u zrodu VV stáli pražští podnikatelé, spojení dlouhá léta s komunální vrstvou politiků pražské ODS. V posledních letech se pro ně vžilo pojmenování „kmotři“. Ti se podle všeho rozhodli vytvořit jakési „béčko“ ODS pro případ, že by ODS v Praze jednou zeslábla natolik, že by potřebovala koaličního partnera. Angažmá „kmotrů“ nasvědčuje fakt, že do role předsedy VV byl posléze angažován bývalý novinář Radek John, který dříve pracoval pro společnost spojenou s podnikatelem Janouškem. To, že vazba na „kmotry“ nebyla přerušena ani po letech, dokládá i dnešní článek v Mf DNES, který hovoří o podivném financování VV zřejmě fiktivními smlouvami se společností NAVATYP, rovněž propojenou s pražskou komunální garniturou ODS.

To, že VV jsou podle článku Mf DNES financovány firmou, která je řadu let spojena s pražskými kmotry ODS, je samozřejmě v přímém rozporu se vším, co VV doposud v politice tvrdily a na čem postavily smysl své existence. Bojovníci s dinosaury se nechávají dinosaury platit. Boj je tedy evidentně jen předstíraný.

Blondýny se nemohou pana ministra Bárty zbavit samy, i kdyby v sobě našly potřebnou odvahu. VV nejsou politická strana, ale firma bez zaměstnaneckých akcií. O všem podstatném v tomto „bizarním politickém podniku“ rozhoduje majitel a tím je ministr Bárta.

Premiér Nečas dlouho ignoroval fakt, že jeho koalice je tvořena dvěma politickými stranami a jednou privátní firmou. Přehlížel rizika spojená s pronikáním lidí z ABL do státní správy. Tvářil se, že nevidí skandální přešlapy ministrů za VV. Teď už musí jednat!

Autor: Bohuslav Sobotka | čtvrtek 7.4.2011 9:39 | karma článku: 22,11 | přečteno: 1619x
  • Další články autora

Bohuslav Sobotka

Na téma předdůchodového věku…

Současná vláda se bude ve svém pojetí důchodové reformy jen těžko bránit obvinění z amatérismu. Příkladů takových nedomyšleností lze uvést celou řadu. Na tomto místě bych chtěl upozornit na způsob, jakým vláda lehce “zvládá“ složitý problém přechodu lidí z plné ekonomické aktivity do starobního důchodu.

20.6.2011 v 12:01 | Karma: 16,16 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Vláda radikalizuje a rozděluje zemi

Po přečtení článku premiéra Petra Nečase Nejsme zbídačelí, který vyšel v pondělí v MF DNES, by člověk mohl snadno nabýt dojmu, že v Česku máme odpovědnou, nerozhádanou, pilně pracující reformní pravicovou vládu, která myslí jen na budoucnost českého národa a která ve dne v noci pracuje jen a jen pro jeho blaho. Co za vládou Petra Nečase po roce jejího reformního působení zůstává?

15.6.2011 v 14:15 | Karma: 23,50 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Pokus obejít Ústavu Kalouskovi a Nečasovi nevyšel

Vláda se nemůže chovat jako bandita. Občané mají právo očekávat, že stát nebude měnit pravidla zpětně tak, aby retroaktivně rušil dříve nabytá majetková práva, jako se to stalo v případě návrhu na 50% zdanění státní podpory u stavebního spoření zpětně za rok 2010.

27.4.2011 v 21:00 | Karma: 19,52 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Nové volby, nová vláda, nový počátek

Vážné pochybnosti o prospěšnosti pravicové vlády Petra Nečase pro Českou republiku jsme měli jako sociální demokraté již ve chvíli, když přišla se svým programovým prohlášením. Naši důvěru tato vláda nedostala. Nemohli jsme se smířit s tím, že si pod reformami představuje systematickou demontáž sociálního státu, že hospodářskou krizi v zemi chce řešit na úkor životní úrovně a sociálních jistot středních a nižších vrstev.

19.4.2011 v 15:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Co bude, až nebude Bárta ve vládě?

Poprvé za deset měsíců existence stávající vlády jsem z úst premiéra Nečase konečně slyšel slova, která jsem mohl přivítat. Bylo to po pátečním jednání „koaliční devítky“, kdy Nečas oznámil, že kromě Víta Bárty bude požadovat (stejně jako to již dříve vyjádřila ČSSD) odchod i všech dalších lidí spojených s firmou ABL (tedy i náměstků) a straně VV odebere vliv nad ministerstvem vnitra. Tím Petr Nečas uznal, že naše opoziční úsilí, kdy jsme jej jako sociální demokraté dlouhodobě upozorňovali na nebezpečí prorůstání lidí z okolí Bártovy bezpečnostní agentury ABL do struktur ministerstev a státní správy, nebylo marné.

10.4.2011 v 11:30 | Karma: 14,03 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2287x
Narodil jsem se 23. října 1971 v Telnici u Brna. Po roce 1989 jsem se podílel na znovuobnovení fungování sociální demokracie v Jihomoravském kraji. V roce 1995 jsem dokončil vysokoškolské vzdělání na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1996 jsem poslancem za ČSSD, jejímž jsem předsedou. Jsem ženatý a mám dva syny. Mimo politiku mne zajímá historie a literatura.

Seznam rubrik