Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis premiérovi ke kauze ABL

Vážený pane předsedo vlády, dovolte mi, abych se na Vás obrátil jako předseda nejsilnější opoziční strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, v souvislosti se závažnými informacemi, jež byly zveřejněny v uplynulých dnech deníkem MF DNES, a týkajícími se možných aktivit společnosti ABL při sledování občanů v Praze 11. Tyto aktivity pokládá ČSSD za zcela nepřijatelné a pobuřující, v rozporu nejen s dobrými mravy, ale také s principy občanské svobody a právem na ochranu soukromí.

Činnost společnosti ABL bude nyní, podle veřejných zdrojů, prověřována policií ČR. Podle informací z médií zde existují podezření z možného porušení zákona a spáchání trestného činu. Prověřována by měla být i činnost Policie ČR, a to v souvislosti s únikem osobních údajů sledovaných občanů.

Jsem přesvědčen o tom, že na základě policejního prověřování celé kauzy zde hrozí vážný konflikt zájmů.  Policie i inspekce policie jsou ze zákona podřízeny ministerstvu vnitra. V čele ministerstva vnitra je ministr Radek John, jenž vůči oběma těmto složkám disponuje rozhodujícími personálními pravomocemi. Pan Radek John zastupuje politickou stranu Věci veřejné, jež je silně personálně propojena s bývalými zaměstnanci společnosti ABL. Do vedení ministerstva přišlo po volbách několik osob, dříve působících ve strukturách bezpečnostních agentur, včetně ABL. Johnův stranický kolega Vít Bárta byl vlastníkem společnosti ABL. V současné době ji vlastní Matěj Bárta, bratr ministra dopravy. O panu Vítu Bártovi se přitom v médiích spekuluje jako o „skutečném ministrovi vnitra“ ve Vaší vládě.

Na základě všech těchto faktů je zřejmé, že hrozí riziko ovlivňování postupu policie při vyšetřování působení společnosti ABL, zejména v situaci, kdy ministr vnitra opakovaně avizuje rozsáhlé personální změny ve strukturách policie.

Současně má stejné ministerstvo vnitra připravit nový zákon, jenž by do budoucna reguloval činnost bezpečnostních agentur. I v této souvislosti hrozí střet zájmů, neboť příprava zákona bude podléhat lidem, kteří jsou historicky spojeni s prostředím bezpečnostních agentur, zejména pak společností ABL.

Vážený pane předsedo vlády,
v nedávné minulosti výrazně poškodila politickou i právní kulturu v naší zemi kauza podezření, týkajících se bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka, jenž se v souvislosti s policejním vyšetřováním dostal jako člen vlády rovněž do konfliktu zájmů.

Neřešení tohoto střetu zájmů ze strany bývalého premiéra Mirka Topolánka vedlo k velké společenské deziluzi a pocitu právního a morálního marasmu. Lidé získali pocit, že zákony naší země lze beztrestně manipulovat ve prospěch čistě mocenských zájmů a že zde neplatí zásada stejných práv a povinností pro všechny občany.

 Domnívám se, že jako premiér České republiky máte povinnost opakování podobné situace zabránit. Současně jste v našem ústavním systému jediný, kdo potřebné kroky může realizovat. O to větší je tedy Vaše odpovědnost.

Dovoluji si Vás proto požádat o zásah v celé věci tak, aby policejní šetření i příprava nového zákona nemohly být ovlivňovány privátními strukturami kolem bezpečnostních agentur, včetně společnosti ABL, jež je nyní na základě informací z médií, podezřelá z nezákonných praktik při sledování občanů.

Možným řešením by byla personální výměna v čele ministerstva vnitra a ministerstva dopravy do nezávislého prošetření všech výše zmíněných závažných podezření.

Autor: Bohuslav Sobotka | úterý 5.10.2010 16:36 | karma článku: 21,28 | přečteno: 1983x
  • Další články autora

Bohuslav Sobotka

Na téma předdůchodového věku…

Současná vláda se bude ve svém pojetí důchodové reformy jen těžko bránit obvinění z amatérismu. Příkladů takových nedomyšleností lze uvést celou řadu. Na tomto místě bych chtěl upozornit na způsob, jakým vláda lehce “zvládá“ složitý problém přechodu lidí z plné ekonomické aktivity do starobního důchodu.

20.6.2011 v 12:01 | Karma: 16,16 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Vláda radikalizuje a rozděluje zemi

Po přečtení článku premiéra Petra Nečase Nejsme zbídačelí, který vyšel v pondělí v MF DNES, by člověk mohl snadno nabýt dojmu, že v Česku máme odpovědnou, nerozhádanou, pilně pracující reformní pravicovou vládu, která myslí jen na budoucnost českého národa a která ve dne v noci pracuje jen a jen pro jeho blaho. Co za vládou Petra Nečase po roce jejího reformního působení zůstává?

15.6.2011 v 14:15 | Karma: 23,50 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Pokus obejít Ústavu Kalouskovi a Nečasovi nevyšel

Vláda se nemůže chovat jako bandita. Občané mají právo očekávat, že stát nebude měnit pravidla zpětně tak, aby retroaktivně rušil dříve nabytá majetková práva, jako se to stalo v případě návrhu na 50% zdanění státní podpory u stavebního spoření zpětně za rok 2010.

27.4.2011 v 21:00 | Karma: 19,52 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Nové volby, nová vláda, nový počátek

Vážné pochybnosti o prospěšnosti pravicové vlády Petra Nečase pro Českou republiku jsme měli jako sociální demokraté již ve chvíli, když přišla se svým programovým prohlášením. Naši důvěru tato vláda nedostala. Nemohli jsme se smířit s tím, že si pod reformami představuje systematickou demontáž sociálního státu, že hospodářskou krizi v zemi chce řešit na úkor životní úrovně a sociálních jistot středních a nižších vrstev.

19.4.2011 v 15:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Bohuslav Sobotka

Co bude, až nebude Bárta ve vládě?

Poprvé za deset měsíců existence stávající vlády jsem z úst premiéra Nečase konečně slyšel slova, která jsem mohl přivítat. Bylo to po pátečním jednání „koaliční devítky“, kdy Nečas oznámil, že kromě Víta Bárty bude požadovat (stejně jako to již dříve vyjádřila ČSSD) odchod i všech dalších lidí spojených s firmou ABL (tedy i náměstků) a straně VV odebere vliv nad ministerstvem vnitra. Tím Petr Nečas uznal, že naše opoziční úsilí, kdy jsme jej jako sociální demokraté dlouhodobě upozorňovali na nebezpečí prorůstání lidí z okolí Bártovy bezpečnostní agentury ABL do struktur ministerstev a státní správy, nebylo marné.

10.4.2011 v 11:30 | Karma: 14,03 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2287x
Narodil jsem se 23. října 1971 v Telnici u Brna. Po roce 1989 jsem se podílel na znovuobnovení fungování sociální demokracie v Jihomoravském kraji. V roce 1995 jsem dokončil vysokoškolské vzdělání na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1996 jsem poslancem za ČSSD, jejímž jsem předsedou. Jsem ženatý a mám dva syny. Mimo politiku mne zajímá historie a literatura.

Seznam rubrik